Skip to main content

Drakentanden in de Duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall. (2018-2019)

Deze tijdelijke tentoonstelling is afgelopen.

Klik hier en bekijk de collectie.
Bekijk de video hier: https://www.youtube.com/watch?v=Mlz7RoLbX7g

In Archeologiehuis Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn is de tentoonstelling ‘Drakentanden in de Duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall’ te zien. De tentoonstelling vertelt de verhalen achter een serie voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, die bij toeval in de Hollandse duinen werden gevonden door natuurbeheerders.

 drakentandenINDEduinen
 

Als je door de prachtige natuurgebieden van de Hollandse duinen struint, is de Tweede Wereldoorlog niet het eerste waar je aan denkt. Toch lag in dit gebied een deel van de Atlantikwall, de linie die de Duitse bezetter van Noorwegen tot het Franse Biaritz heeft aangelegd om een geallieerde invasie te voorkomen. Her en der in het landschap liggen nog bunkers, muren en versperringen. Ook andere objecten uit de tijd van WOII zijn in het gebied achtergebleven. In de Hollandse Duinen kwam door opstuivend duinzand een serie van deze voorwerpen vrij te liggen, waarna ze werden gevonden door natuurbeheerders.

Drakentanden
Naast de verhalen die schuilgaan achter deze voorwerpen, wordt in de tentoonstelling aandacht besteed aan de zogenaamde Vordere Wasserstellung. Deze eveneens door de Duitse bezetter meer landinwaarts aangelegde verdedigingslinie, was bedoeld als achtervang voor het geval de Atlantikwall door de geallieerden werd doorbroken. Het trace van deze linie liep over het grondgebied van Alphen aan den Rijn, Gouda en Moordrecht. Drie drakentanden, piramidevormige versperringsblokken, die buiten het Archeologiehuis Zuid-Holland zijn te zien, waren onderdeel van de Vordere Wasserstellung. Ze zijn gevonden in Moordrecht en door de gemeente Zuidplas in bruikleen gegeven voor de duur van de tentoonstelling.

Over de tentoonstelling
“Drakentanden in de Duinen” is ontwikkeld in het kader van de Erfgoedlijn Atlantikwall en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door provincie Zuid-Holland. Daarnaast ondersteunen het Erfgoedfonds van gemeente Alphen aan den Rijn en de J.E. jurriaanse Stichting de expositie financieel. Leo Maat, wethouder cultureel erfgoed van de gemeente Alpen aan den Rijn, opent de tentoonstelling

Praktische informatie

  • Het Archeologiehuis Zuid-Holland ligt in Archeon, Archeonlaan 1 in Alphen aan den Rijn
  • Kijk voor openingstijden en tarieven op www.archeon.nl (Museumkaart gratis)
  • De tentoonstelling was te bezoeken van 5 juli 2018 tot en met 7 juli 2019