Skip to main content

Bronstijdman Kars (2017)

Op vrijdag 13 oktober 2017 werd in het Archeologiehuis Zuid-Holland onder grote belangstelling de gezichtsreconstructie van één van de mensen uit het Bronstijdgraf van Wassenaar onthuld. Zijn gezicht is op basis van zijn schedel met forensische technieken gereconstrueerd. Dit 'levensechte' personage uit de Bronstijd is te bewonderen bij het originele graf, dat eveneens in het Archeologiehuis ligt. Ook is daar een nieuwe film te zien over the making of de gezichtsreconstructie. Het hele totstandkomingsproces, dat maanden in beslag nam, is met de camera op de voet gevolgd.

De bronstijdman DETAILS

Op die dag werd tevens een prijsvraag voor de naamgeving van de Bronstijdman gelanceerd. Deze is gewonnen door Peter de Geus van de Archeologische Werkgroep van de Stichting Historisch Centrum Wassenaar. De nieuwe bewoner van het Archeologiehuis zal voortaan als Kars bekend staan. De naam is geïnspireerd op het toponiem van de getijdekreek het Karske (de tegenwoordige Kaswetering) in Wassenaar. Het graf, waarin de man samen met elf andere mannen, vrouwen en kinderen lag, is gevonden in de nabijheid daarvan. Uit maar liefst 77 inzendingen heeft de jury (bestaande uit Maja d'Hollosy van Skullpting die de gezichtsreconstructie vervaardigd heeft, provinciaal archeoloog Astrid Gerrits en Liesbeth Theunissen, Bronstijd-kenner en werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) de naam geselecteerd.

Tegelijk opende in het Archeologiehuis de nieuwe tentoonstelling Uit de schatkamer van Zuid-Holland. In deze tentoonstelling zijn verrassende metalen objecten uit de collectie van het Provinciaal Archeologisch Depot te zien, van sleutel tot pelgrimsinsigne en van olielamp tot paalschoen. Veel daarvan zijn nog niet eerder voor het publiek tentoongesteld geweest. Tevens wordt het traject dat metaalvondsten afleggen tussen het vinden in de opgraving en het bewaren in het depot of tentoonstellen in een museum belicht. Daarnaast wordt aandacht besteed aan archeologische metaalvondsten door particulieren en de regelgeving daaromtrent. Ten slotte is de vaste presentatie van de bovenverdieping van het Archeologiehuis vernieuwd. In de met nieuwe LED-verlichting uitgeruste vitrines zijn nieuwe vondsten uitgestald.