Skip to main content

Limes Landmark N11 (2015)

Julius Albanianus, de acht meter hoge Romeinse legionair, is geplaatst langs de N11!
Archeon, de provincie Zuid-Holland en gemeente Alphen aan den Rijn hebben samen een acht meter hoog silhouet van een Romeinse legionair langs de N11. Deze soldaat, die door de inwoners Julius Albanianus is genoemd, werd op vrijdag 18 december 2015 geopend door gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Rik Janssen en wethouder van gemeente Alphen aan den Rijn Kees van Velzen. De soldaat staat symbool voor de Limes in Nederland en visualiseert het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.

De Limes
Alphen aan den Rijn lag vroeger aan de grens van het Romeinse Rijk, de Limes. De Limes is een van de grootste archeologische monumenten, zich uitstrekkend over heel Europa (en delen van Azië en Afrika). Ons deel van deze rijksgrens (de neder-Germaanse Limes) staat op de lijst om in 2020 genomineerd te worden voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Centraal in dat proces staat de visualisatie van deze grens.

Een grote Romein
Om ons Romeins verleden beleefbaar te maken is er een acht meter hoge Romeinse legionair van cortenstaal geplaatst op de hoek van de geluidswal. Deze Romein is te zien van beide rijrichtingen en is bereikbaar vanuit de woonwijk Kerk en Zanen. Het schild is als uitzichtpunt te beklimmen.

Een passende naam
Om dit nieuwe Limes-icoon een passende naam te geven, heeft er een actie gelopen om de beste naam te kiezen. Meer dan 500 personen en scholen kozen uit vier namen hun favoriet. De uiteindelijke winnaar is Julius Albanianus, een naam die verwijst naar zowel de keizerlijke familie als naar Romeins Alphen aan den Rijn!

Onthulling en planning
Op vrijdag 18 december 2015 is deze soldaat geopend door de gedeputeerde R.A. Janssen en wethouder C.J. van Velzen. Onder begeleiding van een groep Romeinse soldaten en burgers beklommen zij de geluidswal, waar zij de Romeinse goden via een orakel om advies vroegen.

Verlichting
Maandag 7 november 2016 om 17.45 uur heeft wethouder van gemeente Alphen aan den Rijn (C.J.) Kees van Velzen de lichten aan gestoken van de 8 meter hoge Landmark, de Romein Julius Albanianus, die langs de N11 staat. Nu de dagen korter worden wordt de Romein verlicht zodat men ook ’s avonds de Alphense Romein kan herkennen. 

Samenwerking
De plaatsing van de Landmark Limes, N11 wordt mede mogelijk gemaakt door Archeon, Stichting Museumpark Archeon, gemeente Alphen aan den Rijn en Provincie Zuid-Holland, welke in het kader van de Erfgoedlijn Limes aan het project bijdragen.