Skip to main content

Lezingen

6 augustus 2024 - Lezing: Romeinse en inheemse voedingsgewoonten limes

Onderzoek naar soldatenkost en andere Romeinse eetgewoontes, ook in Alphen aan den Rijn.

Een leger marcheert op zijn maag. Daar was Julius Caesar al van doordrongen, want zijn geschiedschrijvers repten met enige regelmatig over de wijze waarop het leger met voedsel moest worden bevoorraad. Schriftelijke bronnen uit verschillende perioden van het Romeinse rijk vertellen over de rantsoenen van de soldaten, en de afwijkingen op die rantsoenen. Zo is er overgeleverd dat soldaten in opstand kwamen omdat ze tijdens een veldtocht te veel vlees te eten kregen. Een andere algemene regel was dat iedereen in het leger hetzelfde at, maar van keizer Trajanus werd speciaal vermeld dat hij hetzelfde at als zijn soldaten.

Tussen historische bronnen en werkelijkheid kunnen grote verschillen voorkomen. Dat maakt het vergelijken van archeologische gegevens met historische bronnen zo interessant. In de afgelopen 20, 30 jaar is veel informatie over voedsel beschikbaar gekomen uit archeologisch onderzoek. In eerste instantie lag de nadruk op de productie van voedsel door de Romeinse boeren. Konden zij wel genoeg produceren voor het Romeinse leger? Later verschoof de aandacht naar het Romeinse leger. Waar kwam het voedsel voor het Romeinse leger vandaan en hoe was de bevoorrading georganiseerd? Nog weer later – en dat is het onderwerp van de laatste jaren – ligt de nadruk op de gerechten die zijn bereid op het platteland, in de stad en in de forten langs de limes. In deze lezing gaat het over al die verschillende aspecten van de voedselvoorziening in de Romeinse tijd in onze streken, waarbij het fort van Alphen aan den Rijn niet ongenoemd blijft.

Tiel Passewaaij half juli 150 n. Chr. - Mikko KriekCm.jpg

Over de spreker:
Laura Kooistra werkt sinds 1985 als archeobotanicus en themaspecialist landschap, landbouw en voeding in de archeologie. Eerst als freelancer en als toegevoegd onderzoeker van de toenmalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB). Tussen 1994 en 2021 was zij verbonden aan BIAX Consult, een onderzoeks- en adviesbureau voor Biologische Archeologie & Landschapsreconstructies waarvan zij een van initiatiefnemers en oprichters is. In 1996 verdedigde zij met succes haar proefschrift Borderland farming. Possibilities and limitations of farming in the Roman Period and the Early Middle Ages between the Rhine and Meuse aan de Universiteit Leiden. Haar interessegebieden zijn de voedselvoorziening van het Romeinse platteland, de bevoorrading van het Romeinse leger met voedsel en de geschiedenis van het landschap en het gebruik daarvan door jager-verzamelaars en agrarische gemeenschappen.

Laura Kooistra door Wouter van der Meer-BIAX Consult-compri-Cm.jpg

Datum:
Dinsdag 6 augustus 2024
Zaal open: 19:30, aanvang  20:00,
Einde, voor 22:00

Aanvullende informatie:
Gratis parkeren op het parkeerterrein van Museumpark Archeon.
Er is een korte pauze, drankjes tegen vrienden prijzen, graag contant betalen.

Locatie:
Archeologiehuis Zuid-Holland, naast de entree van Museumpark Archeon.
Archeonlaan, 2408 ZB , Alphen aan den Rijn

Gratis kaartje bestellen via: 
https://www.vrienden-archeon.nl/agenda

3 september 2024 - Lezing: Neanderthaler en Sapiens in Europa

Neanderthaler en Sapiens in Europa: Een ontmoeting van gelijken

Welk beeld heeft u als u denkt aan Neanderthalers? De primitieve, kreunende holbewoner die op een stuk vlees knauwt misschien of toch een nobele, kunstzinnige, liefhebbende mensensoort? De eerste is lange tijd hét beeld geweest die we van Neanderthalers hebben gehad.  Verschillende ontdekkingen in de afgelopen decennia hinten echter op het feit dat de Neanderthalers misschien helemaal niet zo van ons verschillen als we dachten. In de laatste jaren schiet hierdoor het beeld van Neanderthalers opeens compleet de andere kant op. Waar ligt de waarheid?

Dit is een belangrijke vraag. De beeldvorming rondom Neanderthalers heeft namelijk grote gevolgen voor hoe we de menselijke geschiedenis, en onze eigen mensensoort, beschouwen.   

In deze lezing gaan we het hebben over de verschillende eigenschappen van Neanderthalers, zoals lichaamsbouw, technologie, kunst en cultuur, kannibalisme, en het uitsterven van deze mensensoort. Daarnaast zal het contact met onze eigen soort, dat ongeveer 50,000 jaar geleden plaatsvond, besproken worden. Het doel is een overzicht te creëren van het moderne onderzoek naar Neanderthalers en wat dit ons leert wat het betekent om mens te zijn.

Over de spreker:

Raphaël Gerssen is een master student archeologie aan de Universiteit Leiden en werkt sinds anderhalf jaar met veel plezier als Archeotolk in de Prehistorie. Tijdens zijn studie heeft hij zich gericht op verschillende aspecten van onderzoek naar menselijke evolutie en de rol van archeologie in de maatschappij. Zijn interesse in Neanderthalers is begonnen toen hij via een stage betrokken raakte bij een Neanderthaler opgraving, waar hij in de zomer van 2023 heeft opgegraven. Sindsdien is hij alleen maar enthousiaster geraakt over het onderwerp. 

paleo4.jpg

Datum:
Dinsdag 3 september 2024
Zaal open: 19:30, aanvang  20:00,
Einde, voor 22:00

Aanvullende informatie:
Gratis parkeren op het parkeerterrein van Museumpark Archeon.
Er is een korte pauze, drankjes tegen vrienden prijzen, graag contant betalen.

Locatie:
Archeologiehuis Zuid-Holland, naast de entree van Museumpark Archeon.
Archeonlaan, 2408 ZB , Alphen aan den Rijn

Gratis kaartje bestellen via: 
https://www.vrienden-archeon.nl/agenda

paleo2.jpg

Meer lezen?

  • 20-07-2024Prehistorische week
  • 27-07-2024Mode door de eeuwen heen
  • 29-07-2024Middeleeuwse week
  • 04-08-2024Internationaal Romeins Festival

Bekijk alles