Skip to main content

Gieten middeleeuwse luidklok (2013)

In Archeon is zaterdag 21-12-2013 een middeleeuwse bronzen luidklok gegoten in opdracht van de minderbroeders van het park.

De bijzondere gebeurtenis trok veel bekijks. De klok is bedoeld voor aan de buitenmuur van het minderbroedersklooster op het park. Als de klokkenstoel waarin hij komt te hangen gereed is, wordt hij in het voorjaar van 2014 ter gelegenheid van twintig jaar Archeon ingewijd. Model voor de klok staat een in 1956 in Heusden opgegraven Mariaklok uit 1334.
 

klok me gieten

Spectaculair
Aan het eigenlijke gieten ging een lezing en toelichting over de middeleeuwse klok door ir. Henk Scholte vooraf. Het wachten was op het moment dat het brons zo heet was dat het gegoten kon worden. Het gieten, ontmantelen en beoordelen van de klok werd gedaan door Simon Laudy, van klokken- en kunstgieterij Reiderland uit Beerta. De omstanders hoorden hoe de klokkengieter zijn medewerkers instrueerde. Het roodgloeiende brons werd met veel geknetter in de gietmal gegoten. De duisternis en de regen gaven het schouwspel een spectaculaire aanblik. Na de uitroep van de klokkengieter „Campana est” zongen de minderbroeders in middeleeuwse stijl het „Te Deum laudamus”. Na het afkoelen werd de klok uit zijn kleivorm geklopt en vervolgens door de gieter en de opdrachtgever beoordeeld op de kwaliteit van onder meer vorm en klank. Die moeten ”middeleeuws” zijn.

De nieuwe klok in Archeon gaat de naam Franciscus dragen. Verder staan er een Taukruis (het Sint-Anthoniuskruis in de vorm van een ”T”), een groet („Pax et Bonum”, vrede en het goede) en de gietdatum op. De klok is 40 centimeter hoog en weegt met luidas en ijzerwerken rond de 62 kilogram.

Mael
Ter gelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis organiseerde Archeon allerlei activiteiten die verband houden met het gieten van de (vredes)klok. Zo was er een werkend torenuurwerk, een verhalenverteller en een kaarsjesoptocht. De kinderen konden verder zelf kleine klokjes gieten en broodjes en koekjes in de vorm van een klok maken. Na het gieten was er in het klooster een winterse luidklokmaaltijd, een middeleeuws ”mael”, opgeluisterd met zang en muziek uit de middeleeuwen.