Skip to main content

Wegens succes verlengd! Tentoonstelling: LICHT - Ikonen van vroeger en nu

Archeon heeft een bijzondere tentoonstelling van Ikonen in het middeleeuwse Koopmanshuis. Wegens succes is de tentoonstelling verlengd tot en met 4 november!

In de middeleeuwen splitste de kerk in twee delen: oost en west. Het oostelijke deel, de orthodoxe kerk, ontwikkelde een heel eigen beeldtraditie, die tot op de dag van vandaag bestaat. Ikonen verbeelden feesten, heiligen, Maria, Christus en engelen en worden met veel respect behandeld. Je zou kunnen zeggen dat een ikoon het huis waar hij zich bevindt verlicht. 

De schilders van ikonen worden ikoonschrijvers genoemd. Aanvankelijk deden monniken dit werk, maar in de loop van de geschiedenis waren het ook ‘gewone’ kunstenaars, als ze zich maar wel hielden aan alle regels omtrent de uitbeelding van de heilige voorstelling en de vervaardiging daarvan. Meestal waren deze kunstenaars anoniem.

     

De tentoonstelling

Deze tentoonstelling laat de ikonen zien vanaf de zeventiende eeuw tot nu. De nooit eerder getoonde collectie Gerritsen vormt het hart van de tentoonstelling. Deze bestaat uit zogeheten ‘planken’ – dat zijn geschilderde ikonen – en kleine bronzen ikonen met voorstellingen in reliëf. Daarnaast zijn werken te zien van Jan Verdonk, Piet van der Heide, Krijntje Oskam en Paul Brenninkmeijer. De tentoonstelling belicht naast de onstaansgeschiedenis ook het maakproces van de ikonen.

Gedurende de tentoonstelling biedt een speciaal randprogramma speelse en verdiepende activiteiten. Ook voor kinderen worden speciale activiteiten georganiseerd.  

Dag van de ikoon op zondag 1 oktober

Zondag 1 oktober is het de Dag van de Ikoon in Archeon. Er zijn aanvullende demonstraties, workshops en activiteiten rondom de tentoonstelling en de ikonen.
In het Archeologiehuis geeft Paul Brenninkmeijer een lezing ter introductie van de ikonen. Ikoonschilders Piet van der Heide en Krijntje Oskam laten in het Koopmanshuis zien hoe ikonen geschilderd worden. Hier kun je ook je eigen ikoon inkleuren. Er zijn demonstraties ikoonplank steken, tingieten, uitleg van pigmenten en simandronconcours. Ga ook langs bij de bakker voor versgebakken Russische koekjes en broodjes. De broeders verzorgen een Franciscus processie met het kruis van St. Damiano.
Kijk op de website voor meer informatie: https://www.archeon.nl/nl/LICHT-Ikonen-van-voeger-tot-nu.html 

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: 
Jan de Frankrijker, Annenies Keur, Paul Kempen, Wiel van der Mark, 
Desiré Krikhaar (kunsthistoricus) Paul Brenninkmeijer, Jan Verdonk, Piet van der Heide, Krijntje Oskam, Vereniging Pax et Bonum, Vereniging Vrienden van Archeon en de Stichting Museumpark Archeon 

  • Aangemaakt op .