Skip to main content

13 & 14 mei Prehistorisch weekend

Natuurlijk is het in Archeon elke dag volop prehistorie want het dagelijks leven van jagers, boeren en ambachtslieden wordt getoond. Maar tijdens het prehistorisch weekend op 13 en 14 mei doen we er een schepje bovenop! Er zijn vele extra demonstraties en activiteiten van prehistorische praktijken. Kom ervaren hoe men leefde in de prehistorie, in Archeon! 

De prehistorie is vaak onderbelicht in de geschiedenis, omdat deze periode zich afspeelt voor het begin van de geschiedschrijving. We weten dus niet altijd hoe mensen toen leefden, welke tradities en gewoontes ze hadden, wat ze geloofden of waarom. Maar veel dingen weten we juist wel, dankzij de voorwerpen en andere resten die ze hebben achtergelaten. Tijdens het Prehistorisch weekend laten we zien hoe wij denken dat mensen toen leefden. 

Als je dit nu leest, kun je iets dat ze in de prehistorie nog niet eens bedacht hadden: lezen en schrijven. We gaan er vanuit dat ze wel met elkaar communiceerden via taal, maar hoe dat precies ging weten we niet. Wel heeft de mens toen allemaal sporen achtergelaten waaruit we kunnen afleiden hoe ze huizen bouwden, het land bewerkten, wat ze aten en wat ze droegen. Tijdens dit weekend kun je zien hoe het er aan toe ging, duizenden jaren geleden! 

Tijdens het Prehistorisch Weekend zijn er diverse demonstraties en extra activiteiten
In het mesolithicum worden vallen gestrikt en er worden demonstraties gegeven over het looien van huiden. Daar kunnen weer mooie kleren van gemaakt worden. Bij de eerste boeren kunnen ze al brood maken. Onze prehistorische voorouders zijn druk met bereiden van allerlei gerechten. Help je een handje mee? Misschien mag je wel wat proeven. Ook worden er aardewerken potjes gevormd. 

Bij de Bronstijd kunnen ze al metaal bewerken, daar brandt de oven om het brons te kunnen gieten. Daar worden weer mooie sieraden van gemaakt, ook dat mag je zelf proberen. Ga ook op bezoek bij de sjamaan. Hij zal ceremoniën uitvoeren waarin je zelf kunt deelnemen. Reis door een labyrint van verleden, heden en toekomst onder begeleiding van trommels en verhalen vol humor en wijze levenslessen. 

Bij de IJzertijd kun je met een vuurslag en vuursteen vuur maken, dat is nog best lastig! Bekijk ook hoe een tatoeage met de hand gezet wordt. Daarvoor wordt niks meer dan een handvat van hertengewei, een naald en inkt gebruikt. Ook wordt de wol hier volgens de authentieke wijze geverfd. 

Moederdagbrunch 14 mei
Op zondag 14 mei begin je de dag goed met een heerlijke brunch. De Moederdagbrunch begint om 11.00 uur en eindigt om circa 13.00 uur. Voor alle moeders is er een leuke goodiebag. Na de brunch is er ruim de gelegenheid voor een bezoek aan de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

  • Aangemaakt op .