Fietstocht Hollandse Limes Classic @Home

Goed nieuws! De corona cijfers gaan steeds verder omlaag en de versoepelingen volgen elkaar in rap tempo op! Dit biedt voor de Hollandse Limes Classic @home op zaterdag 10 juli a.s. ook mogelijkheden om de tocht nog leuker te maken. Deze fietstocht - georganiseerd door Ipse de Bruggen- start dit jaar vanuit huis, langs de Limes door Park Matilo, Nigrum Pullum en met de mogelijkheid tot een bezoek aan Museumpark Archeon. En verschillende boerenbedrijven in het Groene Hart bieden lokale lekkernijen aan.

Extra feestelijkheden bij castellum NIGRVM PVLLVM
Bij castellum NIGRVM PVLLVM, op het terrein van Ipse de Bruggen in Zwammerdam, is de speciale Limes expositie eindelijk weer geopend! Er zijn rondleiders aanwezig die jou alles kunnen vertellen over de gevonden Zwammerdamschepen en je begeleiden door de castellumtuin.

Daarnaast is er een archeologische tent, kun je een testrit maken op bijzondere duo-fietsen en is er échte Romeinse koffie.

Ga voor meer informatie naar www.hollandselimesclassic.nl.

Hollands Limes Classic 2019 261

  • Created on .

Museumpark Archeon wordt nog bij-vriendelijker

De werkgroep Bijenlandschap Groene Cirkels Archeon richt zich de komende jaren op het nog bij-vriendelijker maken van Museumpark Archeon.

 

Landweer rondom de parkeerplaats met zonnepanelenoverkapping:
In de winter van 2020 is er een start gemaakt met een zogenaamde landweer als afsluiting van de nieuwe parkeerplaats. Ter hoogte van de met zonnepanelen overkapte parkeerplaats hebben we een haag van stekelige struiken en planten aangelegd, met onder andere sleedoorn en meidoorn. De landweer is een ondoordringbare barrière voor mens en dier maar uitermate geschikt als nest en schuilgelegenheid voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Langs de sloot en de oever waaraan de landweer ligt zullen planten gepoot worden die dienen als voedsel voor de bestuivende insecten.

 

bijen idylle juni 2021.jpg

 

Bij-vriendelijk parkeren
In 2021 richt de werkgroep Bijenlandschap Groene Cirkels Archeon zich op de aanleg van een bijen idylle op de Archeonlaan onder het motto “bij-vriendelijk parkeren in Museumpark Archeon”. De werkgroep is in gesprek met de gemeente Alphen aan den Rijn om het project gezamenlijk te realiseren. Daartoe is een overeenkomst aangegaan met Waardewenders. Waardewenders regisseert circulaire ketens die natuurlijke reststromen verwaarden tot grandstof voor de fabricage van nieuwe producten. Het wordt een uniek project in de gemeente Alphen aan den Rijn. De circulariteit vanaf het inzaaien tot en met het oogsten en verwerken van het maaisel tot papier wordt toegepast. Dit papier wordt gebruikt om publicitaire uitingen van Museumpark Archeon te drukken.
De werkgroep is nog op zoek naar sponsoren en fondsen die gedurende het eerste jaar de aanleg en de uitvoering van het project wil ondersteunen.

 

01 - Constructie Typologie (2).jpg

 

Middeleeuwse maaiploeg
In 2021 wordt een nieuw vrijwilligersteam opgericht van de 25 jarige Vereniging Vrienden van Archeon (VVvA). Dit team zal zich bezighouden met het maaien en oogsten van de bijenidylle, de opbrengst van het geoogste maaisel wordt onder andere via de Spookverlaat naar de boerderij gebracht waar dit verwerkt wordt. De werkgroep onderzoekt op dit moment op welke bijzondere manier dit transport plaats kan vinden.
De werkgroep is op zoek naar vrijwilligers die (het liefst gekleed als middeleeuwer) mee willen werken aan dit unieke VVvA project. Daarnaast is de werkgroep op zoek naar fondsen en/of sponsoren die het project of delen ervan willen adopteren.

 

Voor meer informatie neem contact op met Wiel van der Mark/ coördinator Groene Cirkels Archeon/This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

bijenwerkgroep archeon (2).jpg 

  • Created on .

Imposante Romeinse stuurriem van 5,15 meter

In het AD van 12 juni 2021 is een mooi stuk geschreven over de Romeinse stuurriem van maar liefst 5,15 meter.

“Het is echt een enorm gevaarte.“ Kijk, zo wordt-ie! Het scheepstimmermannen van Archeon hebben een flinke klus geklaard: de in 2020 gekochte 300 jaar oude Deense boomstam is omgetoverd tot een Romeinse stuurriem. Op ware grootte. En dat is echt mega.

Klik hier en lees het artikel op AD

AD 12-06-2021 Zwammerdam stuurriem.jpg

AD 12-06-2021 Stuurriem Zwammerdam.jpg

  • Created on .

Nationale Archeologiedagen 2021

Van 18 tot en met 20 juni zijn de Nationale Archeologiedagen in Archeon. Veel van onze verre geschiedenis ligt vaak verrassend dichtbij. Onder onze voeten. In de bodem. Wil jij ook ontdekken welke verhalen er allemaal verstopt zitten in de Nederlandse bodem? Kom dan horen, zien en graven tijdens de Nationale Archeologiedagen in Archeon. Je hoeft geen archeoloog te zijn om mee te kunnen doen. Kom oog in oog met de sporen van een ver verleden. Iedereen is van harte welkom.

Voel je een archeoloog
Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan iedereen meedoen aan de georganiseerde activiteiten in en rondom het Archeologiehuis/Romeins Museum. Er wordt een opgraving georganiseerd waarbij er gezocht kan worden naar aardewerk en Romeinse munten. Deze objecten mag je vervolgens mee naar huis nemen om nog extra na te kunnen genieten van de dag.

Nationale Archeologiedagen

Ontmoet Bronstijdman Kars
Archeologen van de Universiteit van Amsterdam hebben een gezichtsreconstructie gemaakt van een menselijke schedel uit de Bronstijd: Bronstijdman Kars. De reconstructie is gemaakt aan de hand van een menselijke schedel die in een massagraf in Wassenaar is gevonden (het graf van Wassenaar is ook tentoongesteld in het Romeins Museum). Uit onderzoek blijkt dat het moet gaan om een man in de leeftijd tussen de 30 en 40 jaar. Ontmoet Kars in het Archeologiehuis op de 1e etage van het Archeon.

Zwammerdam Restauratiewerf
In de Zwammerdam Restauratiewerf in Archeon wordt hard gewerkt aan de restauratie van de zogeheten Zwammerdamschepen. Operatie Zwammerdamschepen’ heeft haar eerste complete schip opgeleverd: de Zwammerdam 2 staat te pronken in de restauratiewerf in Museumpark Archeon. In de Restauratiewerf is ook een mooie tentoonstelling over de Zwammerdamschepen, de Romeinse limes en de restauratie te zien.

Zwammerdam kano 5
Kano 5, een vissersboot die als vijfde van de Romeinse Zwammerdamschepen werd opgegraven is te bewonderen op de begane grond van het Archeologiehuis. De boot is 5,50 meter lang en 0,80 meter hoog. Bijzonder is het opgetimmerd dekje met in dit geval zelfs ook een luikje met ijzeren scharnier. Vermoedelijk is het schip ooit groter geweest, want het heeft nu een rechte achterkant. Misschien is de kano ooit beschadigd en ingekort om te kunnen dienen als een visbun, waarin gevangen vis tijdelijk levend bewaard wordt. 

Lees meer op https://www.archeon.nl/agenda/nationale-archeologiedagen.html

  • Created on .

ICAHM 2021 jaarlijkse bijeenkomst

Archeologisch erfgoedbeheer: op weg naar een mensgerichte benadering

Het ICOMOS International Scientific Committee on Archaeological Heritage Management (ICAHM*) organiseert de ICAHM Annual Meeting 2021 online in nauwe samenwerking met Nederlandse partners: Faculteit der Archeologie (Universiteit Leiden), Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Reinwardt Academie en het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Global Heritage and Development.

Deze bijeenkomst vindt plaats van 21 tot en met 25 juni en is gratis en voor iedereen toegankelijk. De focus van deze conferentie zal zoveel mogelijk liggen op uitwisseling en discussies. 's Ochtends en 's middags zijn er discussiesessies en presentaties waar deelnemers van over de hele wereld kunnen deelnemen.

De organisatie heeft op aangedrongen de Zwammerdamschepen aan de deelnemers van dit wereldcongres te laten zien. 

Zwammerdam 2 in Restauratiewerf

21 juni 2021
Live vanuit de Romeinse Restauratiewerf in Museumpark Archeon vertellen archeoloog Tom Hazenberg (curator Nationaal Romeins Scheepvaart Museum) en Tamar Leene (Programmamanager Limes Nederland) over de restauratie van de zes Romeinse Zwammerdamschepen. De restauratie van de Zwammerdam 2 is afgerond en het volledige schip is te bewonderen in de restauratiewerf. Tamar Leene zal een bijdrage leveren over het nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes.

24 juni 2021
Live vanuit Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM, Zwammerdam, de ontdekkingsplaats van de beroemde Zwammerdamschepen: over de koppeling van erfgoed en zorg. Dit bezoekerscentrum is een samenwerking tussen de zorginstelling Ipse de Bruggen en het romeinse limes netwerk van de provincie Zuid-Holland. Door: Archeoloog Tom Hazenberg (curator NIGRVM PVLLVM), Leen van Zwieten (Ipse de Bruggen, NIGRVM PVLLVM) en Bart Werink (student Saxion Hogeschool).

24 juni 2021
Presentatie ‘Universal Design in the development of the National Roman Maritime Museum’ wordt gegeven door archeoloog Tom Hazenberg (curator Nationaal Romeins Scheepvaart Museum) en Camila Michelini (Master of Museology)

Het volledige programma wordt 20 juni bekend gemaakt. Voor meer informatie, het programma en het aanmeldformulier kijk op http://icahm.icomos.org/2021-icahm-annual-meeting-registration/

*Over ICAHM
Het International Scientific Committee on Archaeological Heritage Management (ICAHM) adviseert ICOMOS en het World Heritage Committee over zaken die betrekking hebben op alle aspecten van het beheer van archeologische vindplaatsen, landschappen en gerelateerde bronnen over de hele wereld. ICAHM werkt samen met internationale, nationale, regionale en lokale organisaties die gerelateerde doelen nastreven. ICAHM is uniek onder hen in zijn focus op de ontwikkeling en verspreiding van effectieve en efficiënte internationale normen en praktijken voor het beheer van culturele hulpbronnen.
  • Created on .

Prehistorische landschappen in Archeon

In Museumpark Archeon vind je reconstructies naar Nederlandse archeologische opgravingen. Zo toont bijvoorbeeld de oudste uitgebeelde periode in het park, de middensteentijd (ca. 8800 tot 5300 v. Chr.) vondsten uit Bergumermeer in Friesland (Bergumer Mar).

In de derde uitgave van het Archeologie Magazine staat een mooi artikel over de prehistorische landschappen in Archeon, geschreven door Jeroen van Eijk, archeoloog en coördinator prehistorie in Museumpark Archeon.

Losse Archeologie Magazine nummers kunt u bestellen via  https://archeologieonline.nl/magazine/losse-nummers/bestellen 

Archeon Archeologie Magazine nr 3 2021

  • Created on .

Puzzel van de Zwammerdam 2 is voltooid

Puzzelen is een nationaal tijdverdrijf geworden. Maar puzzelen met het zware, archeologische hout van het Romeinse schip Zwammerdam 2 is wel heel bijzonder! En het werk is af. ‘Operatie Zwammerdamschepen’ heeft haar eerste complete schip opgeleverd: de Zwammerdam 2 staat te pronken in de restauratiewerf in Museumpark Archeon.

In de derde uitgave van het Archeologie Magazine lees je meer over het puzzelproces van de Zwammerdam 2. 

Losse Archeologie Magazine nummers kunt u bestellen via  https://archeologieonline.nl/magazine/losse-nummers/bestellen 

Archeologie Magazine nr 3 2021

  • Created on .

Volop belangstelling bij de Zwammerdamschepen

Afgelopen weekend, 5 en 6 juni, was de Zwammerdam Restauratiewerf weer te bezoeken.

Er was volop belangstelling vertelt gastheer Pasdeloup: ‘Het was een topdag in Archeon en op de Restauratiewerf. Ik heb veel goede reacties en leuke gesprekken gehad. Men popelt om de Zwammerdam 6 straks ook te kunnen zien, live dan wel via de webcams.’

In de restauratiewerf volg je de restauratie van de zes Romeinse Zwammerdamschepen op de voet. De Zwammerdam 2 is volledig gerestaureerd en is nu in zijn geheel te bewonderen in de werf!

zwammerdamwerf bezoek juni

  • Created on .

Positief advies Limes Werelderfgoedstatus

De Neder-Germaanse Limes is weer een stap dichter bij de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, dankzij het positieve advies van ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) dat vandaag bekend is geworden. Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité tijdens de Werelderfgoedconventie uiteindelijk het besluit of de Neder-Germaanse Limes zal worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als dat het geval is, en de kans daarop is groot, zal dat een kroon op het werk zijn. Hiervoor hebben de drie provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de betrokken gemeenten en vele erfgoedorganisaties en vrijwilligers zich ingespannen en veel werk verricht.

Limes 2.png

Genomineerd UNESCO.jpg

  • Created on .

Alternatief voor Samenloop in Archeon

Mooi Artikel in het AD. Op de foto: De organisatoren van de alternatieve Samenloop voor Hoop, van links naar rechts Marco Rietveld (47), Marijke van Dam (60) en Richard Bosman (46). © Peter Franken

samenloop AD foto

Deze Alphenaren bedenken alternatief voor Samenloop: ‘Gaan ervoor zorgen dat 7-jarig meisje een prothese krijgt’

Toen het KWF begin dit jaar besloot geen Samenloop voor Hoop meer te organiseren was de teleurstelling onder de deelnemers groot. Vooral, omdat in Alphen de opbrengst van het evenement altijd behoorlijk hoog was. Stichting Vrienden van Dichtbij en Alphen a/d Run zagen echter kansen. Zij vonden elkaar in de organisatie van een Vriendenloop waarvan de opbrengst bestemd is voor Alphense doelen.

Alpen d’Huzes, Vrienden van Dichtbij, Alphen geeft niet op, het KWF. Allemaal goede doelen waar Marijke van Dam (60) bij betrokken is. Toen ze van het KWF het bericht kreeg dat er geen Samenloop voor Hoop zou komen, belde ze meteen Richard Bosman (46); niet alleen organisator van onder meer Alphen a/d Run, maar evenals Marijke ook altijd deelnemer aan de Samenloop voor Hoop. 

,,We zagen heel veel teleurgestelde berichten op social media,’’ zegt Richard. ,,De reden was dat het zoveel ging kosten om een dergelijk evenement te organiseren. Ook de opbrengsten zouden steeds lager zijn. Dat werd door veel mensen niet begrepen.”

Van Dam en Bosman gingen in conclaaf en besloten een Vriendenloop te organiseren. Inmiddels hebben ze een clubje van tien enthousiaste vrijwilligers bij elkaar die op 25 september in het Archeon in Alphen helpen bij de organisatie. Marco Rietveld (47) is met zijn bedrijf Gerco Verhuur en Partyservice niet alleen sponsor, hij is ook een van de vrijwilligers, met als taak ervoor te zorgen dat alles logistiek op rolletjes verloopt.

Bibian Mentel
De conclusie was wel dat het iets heel anders moest worden. ,,We gaan de opbrengst van de Vriendenloop namelijk besteden aan Alphense doelen’’, zegt Van Dam. ,,Drie doelen zijn al bekend, maar als deelnemers zelf ook een Alphens goed doel op het oog hebben dan kunnen ze dat aan ons melden.’’ Van Dam hoopt hiermee een saamhorigheidsgevoel te creëren.

Ze heeft altijd een goed contact gehad met de onlangs overleden snowboardster Bibian Mentel en haar echtgenoot Edwin Spee. Mentel heeft een prothese ontwikkeld, waarmee kinderen gewoon kunnen buitenspelen en kunnen hardlopen. Kortom, weer kunnen meedoen. ,,Zo’n prothese kost ongeveer 10.000 euro", weet Van Dam. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden het niet. Ze laat een filmpje zien van een 3-jarige tweeling. Een van de twee heeft een door Bibian ontwikkelde prothese en loopt net als haar zusje een stukje hard. ,,Wij gaan ervoor zorgen dat een 7-jarig Alphens meisje ook zo’n prothese krijgt.’’

Samenhuis
In het Samenhuis in Alphen kunnen mensen met kanker, of mensen die kanker gehad hebben met elkaar activiteiten ondernemen of gewoon met elkaar praten over hun ziekte. ,,Er werken daar zeker honderd vrijwilligers’’, weet Marijke. ,,Die willen wij een dag mee uit nemen.’’

Het derde doel dat is gekozen, betreft Alphenaar Arie-Jan Lommers. Een aantal maanden geleden kreeg hij een verschrikkelijk ongeluk. ,,Hij klapte met de fiets op een auto. Hij heeft een hoge dwarslaesie. Wij zijn bij zijn vrouw langs geweest en hebben gevraagd wat zij nodig heeft. Ze wilde heel graag een hoog/laagbed, maar dan wel zo een dat ze ook naast hem kan liggen. Die laten we maken.’’

Inspiratie
Het evenement is op zaterdag 25 september, van 10 tot 22.00 uur. Hardlopers kunnen 7 of 14 kilometer lopen door de Polder, vanaf het Archeon, maar er kan ook 800 meter gewandeld worden door het Archeon. Deelname kost 15 euro. ,,We hebben op 8 juli in het Archeon nog een informatie/inspiratieavond’’, zegt Van Dam. ,,Ik probeer dan of Edwin Spee ook kan komen.’’

Aanmelden kan vanaf nu via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Created on .

More Articles ...

Archeologiehuis Zuid-Holland
Archeonlaan 1a • 2408 ZB Alphen aan den Rijn • tel: 0172 - 44 77 44